1. Discover Lexus
  2. Concept cars
  3. LF-Z Electrified

VERDENSPREMIERE PÅ LF-Z ELECTRIFIED

Det er duket for verdenspremiere på LF-Z Electrified, et elbil-konsept som demonstrerer Lexus’ nye merkevarevisjon og hva de ønsker å oppnå gjennom elektrifisering.

  • Lexus fremskynder utviklingen av nye kjøretøy som skal møte de mangfoldige og stadig skiftende behovene til kunder verden over.
  • Innen 2025 introduseres 20 helt nye eller redesignede modeller, inkludert batteri-elektriske, plug-in hybrid-elektriske og hybrid-elektriske kjøretøyer som utgjør et bredt produktutvalg.
  • Gjennom samarbeid på tvers av Lexus’ teknologi-, design- og planleggings-team er målet å skape en smidig utvikling av nye kjøretøy ved det nye business- og teknologisenteret i Shimoyama, Japan.

 

Med den globale online-debuten for LZ-F Electrified-konseptet signaliserer Lexus starten på en merkevareevolusjon og en rekke tiltak for fremtiden.

Gjennom den parallelle utviklingen av verdens mest omfattende utvalg av premium hybridelektriske kjøretøy, og produksjonen av superbilen LFA samt andre fullblods “F“-modeller av høy ytelse, har Lexus sikret seg en unik posisjon i markedet. Selskapets satsning på hybridelektriske kjøretøy har resultert i nesten 2 millioner salg på verdensbasis, siden RX 400h ble introdusert på markedet i 2005. I dag tilbyr Lexus ni hybridelektriske og batterielektriske modeller i rundt 90 land verden over. Som en fremtredende teknologiinnovatør og verdensledende aktør innen elektrifiserte drivverk, har Lexus en perfekt plattform for å håndtere fremtidens utfordringer.

Bilindustrien står overfor en endringsperiode med et omfang vi kun ser en gang per århundre. Ikke bare må industrien gjøre grep som vil forårsake store endringer i folks livsstil og verdier, den må også levere mobilitetsløsninger samtidig som det jobbes mot de presserende målene om karbonnøytralitet og FNs bærekraftsmål.

Ved å bygge videre på sine erfaringer og omfavne innovasjon gjennom Lexus Electrified-visjonen, vil Lexus fullt ut benytte sine ferdigheter innen forskning og utvikling for å nå disse målene. Samtidig skal kundenes forventinger fremdeles overgås gjennom førsteklasses biler og fantastiske opplevelser av kjøreglede og luksuriøst håndverk.

Det nye LF-Z Electrified-konseptet inkluderer kjøreegenskaper, styling og teknologier Lexus planlegger å realisere innen 2025. Konseptet vil også videreutvikle den særegne Lexus-signaturen, som kombinerer ekspertise fra utvikling av høyytelsesbiler med de nye mulighetene elektrifiserte drivverk skaper, for å gi sjåføren eksepsjonell respons og følelsen av å være ett med bilen.

Det er avanserte teknologier og en dedikert EV-plattform som gjør det mulig for LF-Z Electrified å levere dette. Eksempelvis skyldes de svært dynamiske kjøreegenskapene en optimal plassering av batteriet og den elektriske motoren, samt DIRECT4 firehjulstrekk-teknologi og andre egenskaper som gir ekstra følelse av bevegelsesfrihet og gjør at LF-Z skiller seg fra konvensjonelle kjøretøy. Konseptet introduserer også avanserte infotainment-funksjoner, som vil bli tilgjengelige for Lexus-kunder i nær fremtid.

Innen 2025 vil Lexus introdusere 20 nye eller oppgraderte modeller, inkludert mer enn 10 batterielektriske (BEVs), plug-in hybrid-elektriske (PHEVs) og selvladende hybrid-elektriske (HEVs) kjøretøy, for å kunne møte de forskjellige behovene i ulike land og regioner verden rundt. Lexus vil også styrke sitt kjerneutvalg av sedaner og SUVer, og se på mulighetene for å introdusere nye typer kjøretøy som sportsmodeller, biler tiltenkt sjåførkjøring og modeller i helt nye kategorier. Fra ende til annen vil Lexus ta fatt på utfordringen med å levere på sine nye verdier, og samtidig overgå de ulike forventningene til kundene verden rundt.

Lexus har som hensikt å kunne tilby elektrifiserte versjoner av alle modellene sine innen 2025. Innen den tid er det også forventet at elektrifiserte kjøretøy vil utgjøre mer enn halvparten av det globale salget. En annen målsetting er å oppnå en fullstendig karbonnøytral livssyklus for alle modeller innen 2050, inkludert materialproduksjon, dele- og kjøretøylogistikk og avhending og resirkulering. I tillegg til å være nøye med materialvalg til kjøretøyene, vil Lexus også vurdere hvordan produksjonen av disse materialene påvirker miljøet.

For å sikre fremdrift i planlegging og utvikling av nye produkter, åpner Lexus sitt nye business- og teknologisenter i Shimoyama, Japan, i mars 2024. Her vil avdelingene for design, utvikling og planlegging av neste generasjons kjøretøy samarbeide tett, og slå et slag for åpenhet og samarbeid med eksterne partnere. Det ekstra fokuset på samarbeid vil gi flere fordeler for kundene, blant annet ved at man realisere det store potensialet som ligger i Lexus-singaturen.

«Vi jobber med vårt sosiale ansvar og oppgaven med å oppnå et karbonnøytralt samfunn, vil vi fortsette å levere biler som gleder. Vi vil også bidra til at våre kunder, og alle som er involvert i Lexus, har et smil om munnen.»

Koji Sato, President og Chief Branding Officer, Lexus International

HOVEDFUNKSJONER

LF-Z Electrified-konseptet gir et innblikk i fremtiden til Lexus, med design og avanserte teknologier som blir å finne i nye modellanseringer fra og med 2025.

Ved å benytte en dedikert EV-plattform tar man et stort steg mot å realisere målet om å «benytte elektrifiseringsteknologi for å oppnå en betydelig evolusjon innen grunnleggende kjøretøysprestasjoner.» Den nye DIRECT4 firehjulstrekk-teknologien bidrar også til å skille konseptet fra konvensjonelle kjøretøy.

Gjennom å kombinere teknologiene for elektrifisering og bevegelseskontroll, som er blitt utviklet over flere år, er målet til Lexus å levere den velkjente Lexus-signaturen med kjøreegenskaper som gir en bedre og mer direkte kontakt mellom sjåfør og kjøretøy.

Utvendig er karosseriet detaljert skulptert og fremhever en emosjonell appell som er essensiell for Lexus. Den kraftige elektriske motoren som er montert i bakenden bidrar til dynamisk og smidig ytelse.

Interiøret skaper et åpent og minimalistisk rom, med Tazuna-inspirert cockpitdesign som er laget spesielt for egenskapene ved elektrisk kjøring. Her omfavnes filosofien om å sette mennesket i sentrum, som har vært kjernen i Lexus siden dag én.

Kjøretøyets kunstige intelligens (AI) fører dialog med sjåføren for å lære seg personlige preferanser og adferdskarakteristikk. På denne måten kan AI-en komme med nyttige forslag og detaljer rundt rutevalg, og informasjon om destinasjonen. AI-teknologien bidrar også til å senke sjåførens stressnivå ved å kontinuerlig vurdere sikkerhetshensyn under kjøreturen.

 

 

FORBEDRET KONTAKT MELLOM MENNESKE OG MASKIN

Lexus-signaturen gir sjåføren en følelse av å være sømløst koblet til bilens akselerasjon, fartsreduksjon og styring til enhver tid, med rask og jevn respons som tar hensyn til sjåførens innspill og intensjoner.

Det er designet og ingeniørkunsten bak LF-Z Electrified som gir denne kjørekvaliteten, der den optimaliserte plasseringen av batteri og motor gir et ideelt treghetsmoment. Elektrifiseringen gjør også at karosseriet ikke belastes av bevegelser i hjulene forårsaket av motor og girkasse: Dette er en nyvinning innen grunnleggende kjøretøydrift, som bidrar til å realisere Lexus-signaturen.

Ved å posisjonere batteriet på langs under gulvet får man en stivere bilkonstruksjon, et lavere tyngdepunkt og redusert støy og vibrasjoner fra veioverflaten. Dette bidrar også til økt stillhet og kjørekomfort – som er veletablerte kjennetegn ved Lexus’ biler – samtidig som det gjør kupeen romsligere og mer behagelig.

Med det nye DIRECT4-systemet til Lexus kan du fritt kontrollere kraftoverføringen fra motoren til hvert enkelt av hjulene. Systemet tilpasser seg kjøreforholdene, og benytter enten for-, bak- eller firehjulsdrift for å kontrollere bilen. Systemet reagerer også på sjåførens bruk av gasspedal og ratt, og finjusterer akselerasjon og svinggrad for å perfeksjonere sjåførens intensjoner.

Bilen har by-wire-styring, så det er ingen direkte mekanisk kobling mellom ratt og styreaksel. Dette skaper en mer direkte sammenheng mellom styremanøvrer og drivkraft, slik at bilen for eksempel kan svinge med mindre vinkel om kjøreforholdene fordrer dette. Sjåføren vil merke fordelene med denne avanserte teknologien gjennom forbedret styrepresisjon, som matcher de opprinnelige intensjonene. Det helelektroniske systemet filtrerer også ut uønskede vibrasjoner fra veidekket, samtidig som det gir sjåføren den nødvendige styringsfølelsen for å gjøre kjøringen spennende.

VIRTUELLT INTERIØR

I anledning verdenspremiere for den elektriske konseptbilen LF-Z Electrified – har Lexus samarbeidet med tre aspirerende kunstnere og designere, som sammen har utviklet et helt nytt og unikt interiørkonsept.

 

 

 

 

FREMTIDENS LEXUS-DESIGN

Med LF-Z Electrified-konseptet har man sett for seg fremtidens Lexus-design, og tatt sikte på en fengslende figur med utgangspunkt i kraftige proporsjoner og et utseende som skiller seg ut. Denne figuren består av en elegant kupéseksjon med lavt frontparti og en forhøyet bakende – et designgrep som er unikt for elektriske kjøretøy. De store hjulene er plassert helt ut i hjørnene, noe som bidrar til et lavt tyngdepunkt og en bred fremtoning.

Designerne har tatt utfordringen med å videreutvikle Lexus’ ikoniske spindel-form til en ny «spindelkropp», som vil skape et helt nytt uttrykk for kjøretøyenes arkitektur. Designen referer også til DIRECT4-systemet gjennom sømløse og dynamiske endringer i overflaten på dørene, og iøynefallende utførelse på hjulbuene.

I bakkant er det et enkelt og stilrent horisontalt design. I kombinasjon med figuren som understreker hjulene, oppstår bilens kraftfulle positur. Sammen med det slanke, horisontale baklyset finner man en ny Lexus-logo, som symboliserer de nye generasjonen innen Lexus-design.

NY TAZUNA-COCKPIT OG ET ÅPENT INTERIØRKONSEPT

I cockpiten tar det nye Tazuna-konseptet Lexus’ sjåførsentrerte tilnærming til et nytt nivå. Tazuna-konseptet er inspirert av forholdet mellom hest og rytter, der de ulike kommandoene kommuniseres gjennom bruk av tøyler. Dette forholdet tolkes gjennom den tette plasseringen av knapper på rattet og et head-up display, som gir sjåføren enkel tilgang til funksjoner og informasjon uten å måtte ta øynene av veien.

Cockpiten er hjertet i kjøretøyet, men instrumentpanelet og de andre elementene er plassert relativt langt ned i forhold til passasjerene. Dette skaper en behagelig og åpen romfølelse, der man møtes av ekte Omotenashi-gjestfrihet og alle detaljer er nøye vurdert.

Med en sømløs overgang fra panser og vindu til for- og bakdørene, forsterkes følelsen av stilrent design og høy kvalitet. Panoramataket i glass bidrar til at kupeen føles åpen og romslig.

Informasjonskildene til sjåføren, som blant annet head-up display, målere og mulitmediaskjerm, er alle samlet i en enkel modul. Kjøresystem-kontrollene er plassert rundt selve rattet. Dette oppsettet sier noe om hvilken retning interiørdesignet til Lexus vil bevege seg i, med forbedret sikt fremover og en naturlig fremoverrettet siktlinje for sjåføren.

AVANSERTE EGENSKAPER SOM VIL BERIKE KJØREOPPLEVELSEN

Den kunstige intelligensen (AI) i LF-Z Electrified gir forløpende assistanse og går aktivt inn for å lære seg sjåførens preferanser og adferdskarakteristikk. Ved å benytte stemmestyring blir kjøringen enklere, og ved hjelp av stemmegjenkjenning kan AI-en gjenkjenne, lære og tilpasse seg sjåførens vaner og preferanser.

AI-en kan også løse oppgaver som å lage kjøreruter og gi informasjon om destinasjonen. Denne interaktive dialogen mellom AI og sjåfør vil forbedre hele kjøreopplevelsen, og gjenskape følelsen av å ha med seg en personlig assistent.

Familie og venner kan få tilgang til bilen med en digital nøkkel som erstatter den fysiske nøkkelen. Bilens ulike funksjoner kan også styres via smarttelefonen, som for eksempel låsing og åpning av dørene. I tillegg kan man velge å gi tjenesteleverandører tilgang til den digitale nøkkelen, som for eksempel varelevering eller bildelingstjenester.

Dørene benytter et E-Latch system. Når man nærmer seg bilen og har nøkkelen på seg, vil det uttrekkbare dørhåndtaket automatisk skyves frem. Døren kan deretter låses opp og åpnes ved at man berører en sensor på innsiden av håndtaket. Når man skal ut av bilen kan døren åpnes ved at man trykker på døråpneren. Bilens mange sensorer vil kontrollere omgivelsene og advare om biler eller syklister som nærmer seg, og dermed redusere risken for en ulykke ved utstigning.

Et neste generasjons lydsystem fra Mark Levinson gjenskaper lydkvaliteten fra de store internasjonale konserthusene direkte i bilens akustiske rom. Presis høyttalerkontroll gjør at musikk kan nytes under optimale forhold av både sjåfør og passasjerer. En lydinnstillingsfunksjon med støyredusering kan filtrere vekk støy fra omgivelsene i kupeen, slik at det blir enklere for passasjerene å prate sammen.

LF-Z ELECTRIFIED TECHNICAL SPECIFICATIONS

Total lengde (mm) 4,880
Total bredde (mm) 1,960
Total vekt (mm) 1,600
Akselavstand (mm) 2,950
Egenvekt (kg) 2,100
Batteritype Lithium-ion
Batterikapasitet (KWh) 90
Ladekraft (kW) 150
Kjølemetode Væske
Akselerasjon 0-100 km/h (sek) 3.0
Maks. fart (km/h) 200
Maks. effekt (kW)/Maks. dreiemoment (Nm) 400/700

LEXUS ÅPNER NYTT BUSINESS- OG TEKNOLOGISENTER I 2024

Lexus vil åpne sitt nye business- og teknologisenter i Shimoyama, Japan, i mars 2024. Her vil Lexus’ ingeniører og designere jobbe tett sammen med kollegene som holder på med produktutvikling.

Ved senteret vil både biler og de ansatte utvikles gjennom «driving and fixing» på egne testbaner som gjenskaper tøffe kjøreforhold fra hele verden. Det er det store området med naturlig kupert landskap på Shimoyama som gjør dette mulig.

Det vil også bygges et nytt Lexus-bygg og et konferanse- og utstillingssenter, med alle fasiliteter som trengs for at de ansatte skal kunne jobbe på prosjekter med eksterne forretningspartnere. Begge disse byggene vil gjøre det mulig for folk fra Lexus og eksterne bedrifter eller organisasjoner å samarbeide for å flytte grensene for bilproduksjon videre.

Selve hjørnestenen for nyutvikling av kjøretøy vil være det tre etasjer høye Lexus-bygget. Den første etasjen vil inneholde et område som etterlikner utseendet og følelsen fra pit stop-garasjen ved Nürburgring racerbane. Her vil mennesker fra en rekke forretningsområder kunne jobbe sammen på ulike prosjekter, og bruke banebrytende digitale verktøy for å gjøre utviklingen av kjøretøy så smidig som mulig.

I andre etasje ligger design-avdelingen. Formålet med planløsningen her er å maksimere kreativiteten, og her vil også leiremodeller få en flott utstilling. Her vil designere, produksjonsingeniører, aerodynamikere og andre medlemmer av den eksperimentelle avdelingen kunne samarbeide tett med nye ideer.

Kontorområdet i første etasje har en åpen planløsning, som oppfordrer de ulike forretningsområdene til å jobbe sammen og maksimere den individuelle kreativiteten. For å stadig drive bilutviklingen videre vil det være en fleksibel holdning til ulike arbeidsmetoder, og de ansatte vil kunne bevege seg fritt mellom etasjene etter eget ønske.

Konferansesenteret vil oppfordre til kreativitet og samarbeid med Lexus’ eksterne samarbeidspartnere.

I tillegg til en flerbrukshall, har konferansesenteret et garasjeområde der grupper og forretningspartnere kan møtes for å se, vurdere, jobbe på og interagere med kjøretøyene.

Utviklingen av de ulike testbanene er godt i gang, og det gjøres allerede tester på en 5,3 kilometers landeveisrute med 75 m stigning og en rekke ulike svinger, som tar det naturlige terrenget i bruk. Det vil bli rundt 10 testbaner totalt, inkludert en høyhastighetsbane og andre baner som etterlikner de ulike veidekkene man finner rundt om i verden.

De viktige problemstillingene rundt sameksistens med det lokale miljøet og samfunnet har blitt nøye overveid under utviklingen av Shimoyama-senteret.

Det er lagt stor innsats i å bevare og forvalte det naturlige miljøet; her er lokale trekk og innfødt plante- og dyreliv synlig i mer enn 70 % av området. Lexus jobber også med å støtte fornyelse og bevaring av nærliggende skoger og rismarker, lokalt referert til som satoyama (nærliggende økosystemer som er nært knyttet til det lokale menneskelivet). Tørre og forringede rismarker blir restaurert i våtmarkshabitater, og det installeres vannkanaler i dalområdene rundt, som vil være i drift hele året for å gi tilflukt for akvatisk liv.

I tillegg er det blitt bygget tunneler og broer for å bevare den naturlige topografien så mye som mulig, og for å skape habitater og vandringsveier for dyr og planter.

NESTE HELELEKTRISKE LEXUS

HOLD DEG OPPDATERT PÅ RZ