1. Discover Lexus
 2. Design
 3. LDA 23: Judges & Mentors 2
DESIGN

LEXUS DESIGN AWARD 2023 DOMMERE OG MENTORER

Øverste rad: Karim Rashid (©Nikola Blagojevic/ Spektroom), Sumayya Vally (©Lou Jasmine), Yuri Suzuki (©Mark Cocksedge)

Nederste rad: Marjan van Aubel (©SanderPlug), Joe Doucet, Paola Antonelli (©Marton Perlaki), Simon Humphries

LEXUS DESIGN AWARD 2023 Ønsker velkommen til en ny dommer og nye mentorer, globale designledere som skal jobbe med neste generasjons kreatører.

TOKYO, Japan (15. september, 2022) – Lexus gleder seg over å offentligjøre Karim Rashid som dommer og Marjan van Aubel, Yuri Suzuki og Sumayya Vally som mentorer for LEXUS DESIGN AWARD 2023. Den internasjonale designkonkurransen har som formål å skape en bedre fremtid ved å støtte og veilede neste generasjons kreatører. Tre dommere har allerede blitt annonsert, og totalt vil syv dommere og mentorer jobbe sammen med kreatørene for å skape en bedre morgendag.

Global designer Karim Rashids arbeid strekker seg på tvers av industrielt- og interiørdesign. Med mer enn 4000 designer i produksjon i over 35 markeder er Karim høyt ettertaktet for samarbeid av store merkevarer. Karim vil sammen med dommerene Paola Antonelli og Simon Humphries lete etter kreatørene som sammen vil skape en bedre morgendag.

I fryden av muligheten til å samarbeide med LEXUS DESIGN AWARD uttalte Karim Rashid, "Det er en ære å få gjennomgå et så stort arbeid og ideene som er med på å forme fremtiden og kulturen. Jeg oppfordrer alle designere som deltar i LEXUS DESIGN AWARD til å utforske nye språk, ny estetikk, eksperimentere med nytt materiale og atferdsmessige tilnærminger. Konkurranser som dette var med på å forme min kreative og profesjonelle vekst, og jeg ser frem til å se individualiteten og originaliteten som blomstrer frem".

Etter dommerene velger ut fire vinnere, blir de invitert til mentorskapsøkter. Mentorene som skal veilede vinnerne er nederlandske solenergidesigner Marjan van Aubel, som kombinerer sollys og teknologi for å skape en bærekraftig fremtid. Japanske lydkunstner og opplevelsesdesigner Yuri Suzuki og den sør-afrikanske arkitekten Sumayya Vally, som uttrykker hybride identiteter og territorium for afrikanske- og islamske forhold.

Sumayya Vally sier, "Det er en ære å ta del i LEXUS DESIGN AWARD på mentorsiden for å støtte og gi næring kraften og betydningen av kreativt arbeid for den neste generasjonen. Å lytte til, og bruke forskjellige stemmer til å innovere designledende ideer, spiller en viktig rolle i å forme fremtiden vår. Skjønnhet og sosial rettferdighet utelukker ikke hverandre. Skjønnhet er sosial rettferdighet".

De tre kreatørene blir med fjerdegangs-mentor Joe Doucet, og former dermed et dynamisk lag som skal veilede neste generasjons kreatører. Deres varierte bakgrunn og ekspertiseområder kommer til å gjøre mentorprogrammet til en dypere læringsopplevelse enn tidligere. Lexus ser frem til samarbeidet og jakten på en bedre fremtid. Etter tre måneder med utvikling og raffinering av de fire vinnerkonseptene presenteres arbeidet på vårparten av 2023.

LEXUS DESIGN AWARD 2023 ORIENTATION WEBINAR

 • September 16th Friday: EDT 11:00 / PDT 8:00 / SGT 23:00 / CEST 17:00
 • September 21st, Wednesday: EDT 23:00 / PDT 20:00 / SGT 11:00 / CEST 05:00
 • Pre-registration is required. Participation is free of charge.
 • For details and registration go to https://forms.gle/UF4vipJrpW4YPsY39

 

* For more information, please visit LexusDesignAward.com (Opens in new window)
Official Hashtag: #lexusdesignaward 

BIDRAG TIL LEXUS DESIGN AWARD 2023

TITTEL LEXUS DESIGN AWARD 2023
TEMA DESIGN FOR EN BEDRE MORGENDAG
SØKNADSPERIODE 27. juli – 16. oktober 2022
PÅMELDTE Profesjonelle, amatører og designstudenter fra alle land og regioner verden over. Søkere må være myndige (bestemmes av myndighetsalder der vedkommende søker er hjemmehørende) ved avslutningen av konkurranseperioden. 
KRITERIER

Hvordan design kan fremme og forbedre glede for alle.

 • Hvordan design kan inneholde de tre prinsippene til Lexus-merkevaren: Forutse, innovere og fenge. 

FORUTSE  

 • Forutser konseptet og designet globale utfordringer i fremtidens samfunn?

INNOVER

 • Demonstrerer designet nytenkning og originalitet i forslag og gjennomføring?

FENG

 • Er designet fascinerende og overbevisende både i konsept og gjennomføring?
DOMMERE

Paola Antonelli

 • Seniorkurator, Avdelingen for Arkitektur og Design, MoMA, NY

Karim Rashid

 • Designer, Karim Rashid Inc.

Simon Humphries

 • Global sjef for design i Toyota & Lexus
MENTORER

Marjan van Aubel

 • Solar Designer, Marjan van Aubel Studio

Joe Doucet

 • Grunnlegger, Joe Doucet x Partners

Yuri Suzuki

 • Artist og Designer/ Partner, Pentagram 

Sumayya Vally

 • Arkitekt / Rektor, Counterspace
PRISKATEGORIER Fire Vinnere
PRIZES/BENEFITS
 • Fire vinnere inviteres til en mentorordning - en serie møter med mentorer fra ulike felt som veileder vinnerne når de utvikler ideer til prototyper..
 • Fire vinnere vil få global mediedekning som vil bidra til å drive karriereutviklingen videre.
 • Fire vinnere vil motta et stipend på inntil 3 millioner JPY hver til prototypeproduksjonskostnader og andre relevante kostnader i forbindelse med ferdigstillingen av konsept og design. 
 • Fire vinnere vil få mulighet til å utvikle den profesjonelle horisonten sin ved å gå i en-til-en dialog med dommerne. 

Se offisielle regler for mer detaljer. 

ORGANISATOR Lexus International

LEXUS DESIGN AWARD 2023 DOMMERPANEL

Seniorkurator, Avdelingen for Arkitektur og Design, MoMA, NY

Paola Antonelli

Paola Antonelli er seniorkurator for arkitektur & design ved Museum for moderne kunst, og også MoMAs direktør for forskning & utvikling. Hennes mål er å fremme forståelsen til design, til dens positive påvirkning på verden er universelt anerkjent. Arbeidet hennes handler om designs påvirkning på hverdagens opplevelser, og inkluderer ofte objekter og praksiser som overses og kombinerer design, arkitektur, kunst, vitenskap og teknologi. 

Hun har kuratert utstillinger, skrevet bøker, holdt forelesninger verden over og har undervist ved flere skoler, inkludert Harvard og UCLA. Blant hennes seneste utstillinger og bøker er Broken Nature, som omhandler ideen om restaureringsdesign, Materiell økologi som omhandler de banebrytende arbeidene til arkitekten Neri Oxman, og Never Alone som handler om interaktive design og videospill. Hun jobber i skrivende stund med flere nye utgaver av hennes MoMA R&D eventer og på Instagram-serien @design.emergency, sammen med designkritikeren Alice Rawsthorn om rollen til design i Covid-19-pandemien og videre. Alice og Paolas bok, Design Emergency, kom ut i mai 2022. 

Designer, Karim Rashid Inc.

Karim Rashid

Karim Rashid er en visjonær, svært produktiv, og en av de mest unike stemmene innen design i dag. Karim har over 4000 design i produksjon fordelt rundt om i 35 forskjellige land, og han har mottatt 400 priser og utmerkelser. Noen av Karims prisbelønte allmenomfattende design er Garbo søppelbøtten, Oh! stolen for Umbra og interiøret til den velkjente Morimito restauranten i Philadelphia og Nhow hotellet i Berlin. 

Karim har laget bemerkelsesverdige design for kunder som Method og Pepsi, møbler for Artemide og Vondom, merkevareidentitet for Citibank og Hugo Boss, høyteknologiske produkter for LaCie og Samsung, og luksusvarer for Veuve Clicquot og Christofle, for å nevne noen. Han er en flerårig vinner av Red Dot-prisen, Chicago Athenaeum Good Design-prisen, Interior Design Best of Year Award og IDSA Industrial Design Excellence Award. Karim gjesteforeleser hyppig ved universiteter og konferanser, hvor han formidler den globale betydningen av design i hverdagen.

 

Global sjef for design i Toyota & Lexus

Simon Humphries

Simon Humphries er født og utdannet i England. Han startet karrieren som produktdesigner i 1988, og begynte i Toyota Motor Corporation i 1994. Først jobbet han innen avansert design, og i 2002 spilte han en ledende rolle i arbeidet med å implementere designfilosofiene til Toyota (Vibrant Clarity) og Lexus (L-finesse). Etter å ha ledet ulike prosjekter både innen avansert design og produktdesign, ble han president for ED2 (Toyotas Europeiske Designutvikling), hvor teamet hans var spydspissen i ulike prosjekter som definerte Toyotas utvikling til mobilitetsselskap. I 2018 ble han gitt rollen som sjefsdesigner, både for Toyota og Lexus. 

Som global leder for design, forsøker han å definere Lexus’ unike verdier i form av en merkevarefilosofi hvor han inkorporerer klare kulturelle referanser til Lexus’ japanske arv og bygger en designretning som er relevant for brukere verden over. På fritiden liker han å snekre, og restaurerer for tiden et 100 år gammelt japansk gårdshus. 

LEXUS DESIGN AWARD 2023 MENTORPANEL

Solar Designer, Marjan van Aubel Studio

Marjan van Aubel

Marjan van Aubel er en nederlandsk solenergidesigner som bruker sollys og teknologi til å skape en bærekraftig fremtid. Studioet hennes, Marjan van Aubel Studio har vunnet flere priser og arbeider ved å implementere solenergi i hverdagen. Designene studioet kommer opp med jobber målrettet mot en positiv fremtid gjennom å kombinere bærekraft, design og teknologi.

Studioet skaper en varig endring ved å integrere solenergi sømløst inn i diverse miljøer som bygninger og gjenstander, med mål om å gjøre solenergi tilgjengelig for alle. De mest bemerkelsesverdige verkene er gjort for Sunne, Current Table, Power Plant og taket på den nederlandske paviljongen under World Expo 2020 i Dubai.

Marjan har i tillegg samarbeidet med globale merkevarer som Cos, Timberland og Swarovski med mål om å akselerere den globale energiovergangen til solenergi. Hun ble uteksaminert fra Royal College of Art (Design Products MA) i 2012 og har en utdannelse fra Rietveld Academy DesignLAB (BA).

Grunnlegger, Joe Doucet x Partners

Joe Doucet

Joe Doucet er designer, grunder, oppfinner og kreativ leder. Han er en av de mest ettertraktede talentene i USA i dag. Arbeidet hans er hybrider av funksjon og visuell appell som samtidig kommuniserer lag av mening og budskap. Doucet tror at design, og enda viktigere, en designers tankeprosesser kan spille en større rolle i innovasjon og problemløsning i tillegg til i estetikk. Han har en rekke patenter for design og oppfinnelser i sitt navn. 

Doucets arbeider har blitt vist verden over og har vunnet en rekke internasjonale priser, inkludert en World Technology Award for Design Innovation og flere Good Design Awards. Doucet ble kåret til vinneren av Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Award som produktdesigner – den høyeste utmerkelsen på feltet. Han var også Designer of the Year finalist i Dezeen, og mottager av Fast Companys viktigste selskaper innen design. 

Artist og Designer/ Partner, Pentagram

Yuri Suzuki

Yuri Suzuki er en kunstner, designer og elektronisk musiker. Han utforsker lyd og visuelt språk gjennom kunstverk og prosjekter som utforsker relasjonen mellom mennesker og deres miljøer, og som stiller spørsmål ved hvordan billedkunst og lyd utvikler seg for å skape personlige opplevelser. Suzuki har både stilt ut solo- og gruppeutstillinger på nasjonalt og internasjonalt nivå, blant annet på Tate Britain, V&A, Barbican og MoMA New York.

Samarbeid er sentralt i Suzukis arbeid – han har blant annet jobbet med forskjellige musikere som will.i.am og Jegg Mills, og store kommersielle kunder som Google og Roland. I tillegg har han laget musikkbaserte produkter og digitale opplevelser som utforsker forholdet mellom teknologi og lyd.

Som partner i Pentagram London jobber Suzuki og teamet hans internasjonalt med å flytte grensene mellom kunst, design, teknologi og lyd.

 

Arkitekt / Rektor, Counterspace

Sumayya Vally

Sumayya Vally er rektor for det prisbelønte arkitektur- og forskningsstudioet Counterspace. Hun er også designeren bak den 20. Serpentine Pavilion, og er den yngste arkitekten som noen gang har vunnet den internasjonalt anerkjente kommisjonen. Med Serpentine har hun initiert og utviklet et nytt stipendprogram, Support Structures, som hjelper kunstnere og kollektiver som jobber i skjæringspunktet mellom kunst og sosial rettferdighet, arkiv og økologi.

I 2022 ble Vally valgt ut av World Economic Forum til å være en av dets Young Global Leaders, et fellesskap bestående av verdens mest lovende kunstnere, forskere, entreprenører, aktivister og politiske ledere. I tillegg har hun blitt internasjonalt anerkjent som noen som vil forme fremtiden for arkitektonisk praksis. Etter å nylig ha sluttet seg til World Monuments Fund, sitter Vally i flere styrer gjennom sin interesse for dynamiske former for arkiv, legemliggjort arv og støtte for nye kunnskapsnettverk innen kunst. Som kunstnerisk leder jobber Vally for tiden med å kuratere den første islamske kunstbiennalen som finner sted i Jeddah i 2023.

 

OM LEXUS

Lexus ble lansert i 1989 med en flaggskipsedan og en kundeopplevelse som bidro til å definere luksusbil-industrien. I 1998 etablerte Lexus luksuscrossover-kategorien med lanseringen av Lexus RX. Selskapet er en leder innen luksushybrider. De leverte sin første luksushybrid i 2006, og har siden solgt over 2.02 millioner hybrider.

Lexus er et globalt bilmerke med et ufravikelig fokus på djerv, kompromissløs design, fremragende håndverk og kraftige ytelser. Selskapet har utviklet et utvalg som møter behovene til neste generasjon luksusforbrukere og er i dag tilgjengelig i mer enn 90 land og regioner verden over. 

Lexus-medarbeidere verden over er dedikerte til å skape fantastiske opplevelser som er unike for Lexus og som engasjerer og endrer verden. 

OM LEXUS DESIGN AWARD

LEXUS DESIGN AWARD ble introdusert i 2013 og er en internasjonal konkurranse for fremadstormende kreatører fra hele verden. Konkurransen har som formål å bidra til samfunnet ved å støtte designere og kreatører hvis arbeid viser potensial for å skape en bedre fremtid. Fire vinnere får den sjeldne muligheten det er å lage prototyper av designene sine under veiledning fra ledende designere. LEXUS DESIGN AWARD gir global medieeksponering og bidrar til å fremme karrierer.