TIPS & TRIKS

SLIK GJØR DU BILEN KLAR TIL HØSTFERIE

Sommeren er over for i år, og nå går vi høsten i møte med all sin prakt. Trærne får nydelige farger, luften blir friskere, og den herlige stemningen byr på minnerike opplevelser. Men til tross for dens sjarm kommer også høsten med en utfordring: helt uforutsigbare værforhold.

Dekksjekk

Det er ikke uvanlig at hytteturen starter hjemme med fint vær, og ender med kraftige regnskyll eller til og med snøstorm på hytta. Da er det ekstra viktig at dekkene er i god stand.

For sommerdekk er kravet til mønsterdybde minst 1,6 millimeter, men NAF anbefaler minimum 3 mm. For vinterdekk er minstekravet 3 mm, men anbefalt dybde er minimum 4 mm.

Husk også å sjekke dekktrykket. Anbefalt trykk varierer fra bil til bil, og du finner som regel informasjonen i dørterskelen eller eierhåndboken. Hvis du ikke har en dekktrykksmåler hjemme, kan du svinge innom nærmeste bensinstasjon for å sjekke trykk og eventuelt etterfylle.

Sjekk lys og vindusviskere

Dårlige vindusviskere er like overraskende som lyn fra klar himmel. Du merker kanskje ikke at de bør skiftes før du en dag skrur dem på og hele sikten forsvinner idet et tjukt lag med vann smøres utover ruten – i stedet for å forsvinne.

Vi anbefaler også å fylle opp på spylervæske med frostbeskyttelse. Spylervæsken du kjøpte i sommer tåler ofte kun 5 minusgrader, mens vinterspylervæsken gjerne tåler opptil 15-21 minusgrader. 

Etter våren og sommeren blir vi vant til å kjøre i dagslys, så sjekk at alle lys fungerer nå som mørket faller på. Skal du ut med tilhengeren, sjekk den også, og få byttet eventuelle lyspærer.

 

Sjekk bremsene

Før du starter bilen: pump bremsepedalen hardt to-tre ganger til du kjenner at pedalen blir “hardere”. Hold deretter bremsepedalen inne og start bilen. Synker pedalen videre inn, fungerer bremsekraftforsterkeren som den skal. Inspiser også hvor mye som er igjen av bremseklossene, og om det er på tide å bytte dem. Om ønskelig er dette noe våre forhandlere kan bistå med.

Siden elbiler bruker mer regenerativ bremsing, har bremseskivene en større tendens til å ruste. Hvis det har kommet rust på bremsene, kan du fjerne den ved å kjøre i 30 km/t og bremse ned til full stopp ti ganger. Brems med normalt trykk, med andre ord: ikke bråbrems. Vær obs på omgivelsene og sjekk at det ikke kommer noen bak deg.

Skift olje og filter

En av fordelene med elbil er at du slipper å tenke på oljeskift. Hvis du derimot har en bil med forbrenningsmotor, må du jevnlig sjekke at du har riktig mengde motorolje på peilepinnen (se eierhåndboken for detaljer). Er det lenge siden sist sjekk, kan det hende du også må fylle på mer olje. Sørg i så fall for at du bruker riktig type – din lokale Lexus-forhandler kan hjelpe deg med dette.

Kontroller nødutstyr

Sjekk at førstehjelpsutstyret er på plass, samt refleksvest og varseltrekant. 

I tilfelle du skulle møte minusgradene, kan det også være greit å ha en isskrape, snøkost, et pledd og ekstra hansker liggende i bilen.

 

Planlegg turen

Før du drar, planlegg ruten. Sjekk værvarselet, om det er veiarbeid og stengte veier, kansellerte ferjer eller andre hindringer som kan påvirke reisen din.

Mange karttjenester, som Google Maps, byr på trafikkoppdatering i sanntid. Statens vegvesen har også en egen trafikk-app som gir deg oppdateringer og varsler for fjelloverganger, værutsatte veier, broer, tunneler, kjøreforhold og annen trafikkinformasjon.

Med det sier vi: kjør forsiktig og ha en god tur!

...og skulle du ikke ha noen planer i høstferien, er du hjertelig velkommen innom for å prøvekjøre en Lexus!