Ancient craft meets new design hero

LEXUS DESIGN AWARD

ANTIKT HÅNDVERK MØTER NY DESIGN

I Crafted For Lexus-kolleksjonen kombineres velutprøvd håndverk og moderne design i en unik samling av varer. To splitter nye objekter er nylig blitt del av det stadig voksende utvalget.
"Vi ville elsket å se våre håndlagde produkter vekke unge menneskers interesse for tradisjonelt håndverk og håndverkerfaget," forteller Hiromichi Yumoto og Takefumi Momose fra SEE SEE, en japansk leverandør av interiør og artikler til hjemmet som har spesialisert seg i det velutprøvde håndverket Hikimono. Med røtter tilbake i Yayoi-perioden er Hikimono-kunsten samlet i Shizuoka-prefekturet, der håndverkere som Momose og designere som Yumoto samarbeider for å fremstille runde esker og boller i tre, ved hjelp av dreieverktøy. "Vi leverer en kvalitet som kun kan oppnås gjennom den tradisjonelle, analoge måten å jobbe på. Samtidig har hvert enkelt av våre produkter et moderne design som appellerer til globale trendsettere."
Siden lanseringen av den første Crafted For Lexus-kolleksjonen i 2013 har Lexus sett det som sitt oppdrag å eksponere kvalitetshåndverk med rik historie og moderne appell - slik som SEE SEEs Hikimono-objekter - for resten av verden. Som en hyllest til den nye generasjonen med høyt kvalifiserte mesterhåndverkere består utvalget av eksklusive livsstilsartikler og gjenspeiler Lexus' løpende forpliktelse til det fineste innen håndverk og design. Katalogen inkluderer håndlagde produkter fra One Kiln steintøy og håndvevde sjal fra Niime Tamaki, samt minimalistiske skrivebordslamper fra Bsize og håndlagde solbriller fra Kaneko Optical. Gjenstandene stilles ut og selges hos INTERSECT BY LEXUS i Tokyo, Dubai og snart også i vår nye avdeling i New York. Nylig ble et Hikimono spindelbrett fra SEE SEE en del av det stadig voksende utvalget av japanske varer.
        Ancient Craft full width image 1
"Da jeg først begynte å forestille meg prosjektet, så jeg for meg at det ville være interessant å lage et Hikimono-produkt basert på et av Lexus aller viktigste elementer: spindelgrillen", sier Yumoto. Dermed startet Yumoto (designhodet bak SEE SEE) og Momose (håndverkeren, som også lager sine egne kniver og maskineri) produksjonen av sitt spesielle Hikimono spindelbrett for CRAFTED FOR LEXUS.
Prosessen bak denne unike gjenstanden i tre bestod av Momoses tegninger basert på Yumotos design, som deretter ble materialisert som prototype før de gjorde justeringer av størrelse og treskjæringer til begge ble fornøyde med resultatet. "Jeg jobbet hardt med å få den rette dybden i utskjæringen, for å gjenspeile de vakre linjene i spindelgrillen", forklarer Momose. "I utgangspunktet har Hikimono-produktene utskjæringer kun på én side, men på spindelbrettet finner du dem både på innsiden og utsiden."
Doen samarbeidet videre med håndverkere innen te-farging for å finne den rette fargen til brettet - en dyp svart tone. Resultatet trekker frem de vakre individuelle proporsjonene som det hvite asketreet som skinner gjennom fargen. "Det var viktig for oss bevare følelsen av luksus som Lexus er kjent for," sier Yumoto. "Hikimono har en mindre eksklusiv følelse på grunn av de synlige fibrene i treverket; og derfor valgte vi å ta i bruk teknikken med te-farging for å gjøre brettet mer spesielt. Overflatebehandlingen og det unike mønsteret på spindelbrettet gjenspeiler Lexus fokus på luksus og perfeksjon."
I tillegg til SEE SEEs spindelbrett har Lexus introdusert en annen ny gjenstand i CRAFTED FOR LEXUS-utvalget: et klart og et turkist drikkeglass laget av Studio Kobin. Glassene er tilgjengelige i to ulike størrelser. Med base i Fukuoka-området jobber håndverkeren bak Studio Kobin, Toshiyasu Nakamura, med Kiriki-kuttet glass - et tradisjonelt håndverk der sterke farger og intrikate mønstre skjæres i glass, kopper og dekorative gjenstander. "Vanligvis kommer Kiriko-glass i livlige farger som blå eller rød, men jeg valgte klart glass og turkis for å gi et beroligende og harmonisk inntrykk," forklarer Nakamura. Med en bakgrunn innen treskjæring er Nakamura vant til å gjøre ting annerledes enn andre Kiriki-håndverkere, og gir alle sine produkter et personlig preg. "Jeg skjærer i glass slik jeg før skar i tre," sier Nakamura. "De fleste Kiriko-kunstnerne håndterer glasset svært forsiktig og følger de linjene de har sporet på forhånd. Jeg skjærer for frihånd, akkurat slik en treskjærer ville gjort. Det er blitt min stil."
Kiriki, en unik japansk tradisjon der delikate mønstre håndskjæres i glass smeltet med farge, skaper vakre lysrefleksjoner som varierer med vinkelen fra både lyset og betrakterens blikk.
        Ancient craft gallery 5
Studio Kobin hentet sin inspirasjon til CRAFTED FOR LEXUS-samarbeidet fra det imponerende interiøret i Lexus LS, der man blant annet finner utskjæringer i glass utført av Nakamura og andre Kiriko-glasshåndverkere. De mange unike elementene i LS minner om Lexus' høye nivå innen Takumi-artisteri: I LS benyttes spesiallaget Kiriko-kuttet glass i dørens interiør, som er både vakkert delikat og sterkt på samme tid, takket være det siste innen glassforsterknings-teknologi.

ARTISTERI SLIK DU ALDRI HAR SETT I BIL

Mønsteret på Studio Kobins klare og turkise drikkeglass er det samme som på LS' dørkarm, og gjenspeiler glassets bevegelse og unike glans. "Jeg ba glassblåser-eksperter om å lage originalt glass ved bruk av friblåsing, hvilket gir hver enkelt gjenstand en unik form," forteller Nakamura. "Ingen av disse glassene er identiske fordi jeg tilpasset snittet, tykkelsen på linjene og skjærevinkelen etter de individuelle formene."

Uansett om det er Hikimono-trehåndverk eller Kiriko-skåret glass, er SEE SEEs spidelbrett og Studio Kobins drikkeglass fulle av historier som bare unikt lagde objekter kan fortelle. Disse håndlagde prakteksemplarene på det ypperste håndverk er ideelle tilskudd til CRAFTED FOR LEXUS-kolleksjonen.